Glamur ne znači imati samo odgovarajuću torbicu – to znači imati i odgovarajuću ličnost.

Najzanosnije žene sveta bile su jednako privlačne iznutra koliko i spolja.

Glamoruznu ženu krasi magnetizam kojem malo ko može odoleti, ali sve ga mi možemo posedovati – čak i one među nama koje ne krasi klasična lepota.

Mnogima od najlepših žena sveta nedostaje glamur i obrnuto, neke od žena najneobičnijeg izgleda kao da ga imaju za bacanje. Razlog je taj što suštinu glamura čini obmana, na što jasno ukazuje poreklo te reči koja je nastala (srednjoengleskog, nap. prev.) izraza grammarye kojim se nekada označavalo čarobnjaštvo – korišćenje natprirodnih sila.

U početku se verovalo kako je, pomoću magije, moguće ovozemaljsku stvarnost učiniti uzvišenijom – da je, zahvaljujući pravoj kombinaciji vradžbina, moguće prevariti oko i naterati ga da misli kako je ono što vidi nešto čudesno. Početkom dvadesetog veka, kada se reč glamur počinje koristiti kako bi se opisao fizički izgled žene, njeno poreklo je zahtevalo da su trikovi poput šminke, frizure i svih onih modnih kerefeka, ono najvažnije da bi žena izgledala privlačno. Prirodna lepota nije uvek bila dovoljna.

Trebalo bi da nas ohrabri činjenica da je, mada su mnoge zvezde i slavne osobe rođene lepe, jednak broj njih sebe učinio takvima ili su ih preobrazili stilisti koje je angažovao studijski tim (ili ,,zvezdana mašinerija,, kako se ponekad nazivala u predratnom Holivudu) i današnja industrija lepote za slavne. Tridesetih i četrdesetih godina, studiji poput Vorner Braders i Metro-Goldvin-Majer zapošljavali su ogromne timove stručnjaka kako bi detaljno analizilari mogućnost lica i figure svake potencijalne zvezde. Zatim bi se šefu studija slao izveštaj s preporukama za doterivanje. Dobivši odobrenje, odeljenja sa stručnjacima za modu, frizuru i šminku, obične bi žene potpuno preobrazili u seksi naivke napućenih usana.


Zvezde, poput svih nas, mogu biti različite građe i veličine. Danas možda jesu u modi mršavice, ali najuspešnije ikone prošlosti shvatile su da idealne mere i ne moraju biti baš idealne! Stvar je u uspešnom oblačenju koje će pristajati vašoj figuri – kakva god ona bila